مزايا و معايب داکت اسپليت
- داکت اسپليت چيست؟
داکت اسپليت(اسپليت کانالي) يکي از رايجترين سيستمهاي تهويه مطبوع در سطح جهان است، اين سيستم همانند
اسپليت ديوارياز يک واحد داخلي (هواساز) و يک واحد خارجي (کندانسور) تشکيل شده است که توسط لولههاي مسي به يکديگر متصل ميگردند.
استفاده از هواي برگشت جهت بالا بردن راندمان کاري دستگاه و مصرف سوخت کمتر و همچنين هواي تازه جهت نياز مبرم هر واحد آپارتماني که چه در تابستان و چه در زمستان اکسيژن کافي جهت سلامت جسمي افراد را تأمين نمايد که اين مطلب از مزاياي ديگر اين سيستم ميباشد.
- نحوهي تهويه مطبوع سيستم
سرمايش و گرمايش در اين سيستم توسط هواساز با مکش هواي داخلي انجام ميپذيرد.
عملکرد دستگاه
داکت اسپليتدر حالت سرمايش دقيقاً مشابه سيستمهاي
اسپليتيا همان
کولر گازيميباشد.
به اين معني که اين دستگاه جهت توليد سرما با استفاده از سيکل تبريد گاز مبرد را با عبور از اجزا سيکل مانند کمپرسور، کندانسور، شير انبساط و اواپراتور و تغيير فاز مبرد هواي عبوري از روي کويل اواپراتور را سرد کرده و آن را به تهويه شونده تحويل ميدهد.
بديهي است که در اين حالت منبع انرژي دستگاه برق ميباشد. در حالت گرمايش دستگاه به کمک کويل تعبيه شده در دستگاه و جريان آب گرم عبوري از داخل کويل هواي عبوري از روي کويل را گرم کرده و آن را به فضاي تهويه شونده تحويل ميدهد. در اين حالت آب گرم عبوري از کويل توسط پکيج يا
موتور خانهتأمين شده و منبع انرژي دستگاه گاز ميباشد.
در اين حالت دستگاه مشابه
فن کويلعمل ميکند.
- مشخصات:
داراي کوئل آبگرم فابريک جهت تأمين گرمايش، امکان مجهز شدن به شير برقي سه راه الکترونيکي با قابليت فرمان پذيري از ترموستات، ترموستات جهت تنظيم دلخواه دماي محيط، کمپرسور پرقدرت کوپلند مجهز بودن به سيستم فوق کم صدا Super Silent.
مزاياي استفاده از سيستم
داکت اسپليتدر مقايسه با ساير سيستمهاي تهويه:
- استقلال کامل سيستم مطبوع در مقايسه با سيستمهاي مرکزي بالاتر بودن راندمان گرمايشي در مقايسه با رادياتور و گرمايش از کف تقليل حجم لوله کشي مسي در مقايسه با سيستم اسپليتو همچنين کاهش حجم لوله کشي آب گرم در مقايسه با رادياتور، گرمايش از کف، چيلرو ميني چيلر.
- کوچکتر شدن داکت تأسيسات در ساختمان، استفاده از کانال کشي افقي زير سقف در مقايسه با کولر آبي.
- کوچکتر شدن کانالهاي توزيع هوا نسبت به سيستم کولر آبي به دليل کيفيت مطلوبتر هواي توليد شده و حجم هواي کمتر.
- قيمت تمام شده سيستم داکت اسپليتبا کويل آب گرم تقريباً يک دوم هزينه تمام شده سيستمهاي چيلرو ميني چيلرميباشد. برخي از تفاوتهاي داکت اسپليتهاي موجود در بازار: در نمونههاي موجود در بازار کنترل بازه حرارتي حالت گرمايش فقط با توجه به دور فن دستگاه قابل کنترل ميباشد . اما در بعضي دستگاه هاي داکت اسپليت علاوه بر وجود کنترل دور فن در سرعت، به دليل اضافه شدن شير سه راهي الکترونيکي در مسير آب گرم مي توان دبي جريان آب ورودي به کويل را نيز کنترل نمود در اين حالت علاوه بر مديريت بهتر بر حالت گرمايشي در مصرف انرژي نيز صرفه جويي ميگردد.
در دستگاههاي
داکت اسپليتبه دليل استفاده از جدا کننده روغن قابليت لوله کشي بين يونيت داخلي و خارجي تا اختلاف ارتفاع 15 متر مقدور ميباشد. در حالي که در اغلب دستگاههاي موجود در بازار جهت رفع اين مشکل از تله روغن استفاده ميگردد که علاوه بر بازده کمتر در دراز مدت کارايي خود را از دست داده و نهايتاً منجر به بروز مشکل در کمپرسور و سوختن آن ميگردد. امکان توليد سرمايش در دماي بيروني 8 درجه سانتي گراد به بالا استفاده از فينهاي آنتي اکسيدان جهت جلوگيري از خوردگي و پوسيدگي کابينت گالوانيزه با پوشش پلي است کم صدا و کم مصرف دسترسي آسان به فيلتر هواي قابل شستشو از پايين دسترسي به دمنده و موتور بدون نياز به جدا کردن کامل قطعات براي تعميرات دارا بودن کوچکترين ابعاد يونيت داخلي در مقايسه با ساير دستگاهها از اين نقطه نظر دستگاه
داکت اسپليتبيشترين سازگاري را با معماري و طراحي فضاي داخلي فضاي مورد استفاده ميکند.
- معايب استفاده از داکت اسپليت
کنترل زوم ندارد، هنگامي که دستگاه داخل آپارتمان روشن ميشود تمام فضا اعم از سالن و اتاقهاي خواب هم دما ميشوند. با وجود ترموستاتي که در بزرگترين فضا قرار گرفته است دماي هوا اندازه گيري ميشود و اين از بزرگترين معايب سيستم
داکت اسپليتاست.
در مقايسه با
ميني چيلريا
چيلرمصرف برق آن تا حدودي بالاتر ميباشد ولي نسبت به
اسپليت ديواريمصرف برق آن کمتر ميباشد.
در اکثر
داکت اسپليتها صداي دستگاه آزار دهنده ميباشد. (براي اين عيب راه حل مهندسي پيشنهاد خواهد شد)
در انتخاب دستگاه
داکت اسپليتدو فاکتور بسيار مهم وجو دارد:
- انتخاب دستگاه
- اجراي درست و اصولي
براي بهره مندي ازبالاترين کارايي
سيستم داکتبايد اجراي کانال کشي و لوله مسي توسط افراد مجرب انجام شود. به راحتي ميتوان گفت 50 درصد کارايي دستگاه وابسته به اجراي اصولي دستگاه است.
از معايب دستگاه
داکت اسپليتميتوان به خيزش باد کم و انتقال صدا در همهي برندهاي موجود در بازار اشاره کرد که متأسفانه به دليل چشم پوشي شرکتها از اين مسأله به آن توجهي نميشود البته اين به اين معنا نيست که اين دستگاه کارايي مناسبي ندارد بلکه مقصود اين است که در فضاهاي Out Door بدون ديوار و سالني استفاده از آن توصيه نميشود، همچنين به دليل اشغال فضاي زياد در ساختمانهاي مسکوني مشکلاتي را ايجاد ميکند. در فضاهاي بزرگ نيز
داکت اسپليتکاربرد چنداني ندارد، زيرا براي فضاهايي که نياز به تناژ تبريد بالا دارند،
داکت اسپليتطراحي نشده است هر چند متأسفانه گاهي شنيده ميشود که برخي،
داکت اسپليترا بيش از ظرفيت واقعي ميفروشند.
اما عيب شماره 3 و راه حل پيشنهادي
راه حل صداي داکت اسپليت:
آيا حذف صداي ناشي از نوسان الکترو فنها و داکت اسپليتها ميسر ميباشد؟
امروزه
داکت اسپليتها به عنوان يکي از رايج ترين سيستمهاي تهويه آپارتماني به شمار ميآيند که به علت فوائد و مزاياي مختلف، آنها را در بسياري از پروژههاي ساختماني مورد استفاده قرار ميدهند. از جمله مزاياي استفاده از انواع
داکت اسپليتدر پروژهها، مجزا نمودن هزينههاي مصرف انرژي از شارژ عمومي ساختمان است که منجر به مديريت مستقيم مصرف کننده و إشراف آن بر ميزان استفاده و نحوهي استفاده در زمان معين ميباشد که از نتايج آن ميتواند بهينه سازي مصرف انرژي باشد. اما با وجود اين فائده و ديگر فوائد استفاده از سيستمهاي تهويه آپارتماني، متأسفانه يک معضل و عيبي که در اينگونه سيستمها در ايران وجود دارد صداي مزاحم ناشي از الکتروموتور فن داکتها است که به دليل تعبي? آن درسقف کاذب آپارتمانها يا مانند آن و يا جايي نزديک به اتاقها مانند بالکن که در بسياري از موارد باعث سلب آسايش و آرامش و حتي آزار دهنده است و ظاهراً گريزي از آن نيست. هرچند اقداماتي براي رفع اين مشکل شده است ولي هنوز بطور کامل رفع نشده چرا که عمدتاً کارفرمايان به علل متعدد از قبيل عدم تصميم گيري اوليه، کمبود جا، اختلاف سليقه، عدم آشنايي با جزئيات فني داکت اسپليتها، محلِ تعبيه و کارگزاري
داکت اسپليتها را در داخل آپارتمان پيش بيني ميکنند که نتيجه آن مشکلاتي است که بعدها مصرف کننده با آن مواجه ميشود. اين سيستمها در آمريکا و اروپا نيز رايج است امّا محل کارگذاري آن در مکاني خارج از محل آپارتمان است و قاعدتاً مشکلات موجود در ايران را به همراه ندارد. به کمک فن آوري نوين ديجيتال را حل آساني براي رفع اين مشکل وجود دارد که باعث افزايش راندمان و سطح کيفي و همچنين ارتقاء درمديريت مصرف انرژي و افزايش عمر الکترو موتور فن ميشود. شرکتهايي توليدکننده و وارد کنندهي
داکت اسپليتها و مصرف کنندگان محترم اين سيستمها ميتوانند براي تکميل مزاياي سيستمهاي داکتي و کم شدن معايب آنها از اين را حل استفاده نمايند تا از صداي مزاحم و آزار دهنده فن که به ويژه در دور پايين و در فصل زمستان که مصرف کنندگان بيشتر با آن مواجه هستند رهايي يابند و با آسايش و آرامش موفق به گرمايش و سرمايش و تهويه مطبوع محيط زندگي خود شوند جايي را که نامش مسکن است و بايست باعث سکون و آرامش گردد.
ديجيکنترل
سيستمي منحصر به فرد است که براي
داکت اسپليتها و موتورهاي خازن دائم تهويه که در بهينه سازي مصرف انرژي مؤثر ميباشد. راه حل پيشنهادي براي حذف صداي مزاحم از داکت اسپليتهاي Rheem – Goodman – Daikin – Lennox – Gree – Toshiba – LG – Mcquay و انواع ديگر از اسپليتهاي کانلي، سيستم منحصر به فرد ديجيکنترل است.
ديجيکنترل يک سيستم ابتکاري ميکرو کنترلي ميباشد که توانسته است در مبحث کنترل دور موتور فن ديمر را از اين مقوله کنترل موتور کنار گذارد و با هزينهاي به مراتب پايينتر از اينورتر موتورفنهاي تک فاز را کنترل نمايد چرا که ديمر هم باعث ايجاد نويز و همينطور باعث کاهش عمر الکترو موتورها است بعلاوه تلفات حرارتي بسيار دارد و باعث افزايش برق مصرفي و کاهش عمر موتورفن است که در ديجيکنترل همه اين مشکلات حل شده است.
اين سيستم به منظور کنترل الکتروموتورهاي ديسکي (فيشباخ) طراحي و ابداع شده است و براي انواع الکتروموتورهايي که سرعتشان با تغيير ولتاژ بدون تغيير فرکانس کنترل ميشود (مانند فيشباخ، رزنبرگ، يونيورسال)، بويژه در کاربردهايي که گشتاور با کاهش سرعت کاهش مييابد، مانند هواکشها و دستگاه هاي تهويه مناسب است.
اين الکتروموتورها در بسياري از دستگاههاي تهويه حرارتي و برودتي تبخيري و کمپرسوري، مانند يونيت هيتر، کولر آبي، هواکش، ايرواشر و زنت و ديگر سيستمهاي تهويه همچون سيستمهاي گودمن (Goodman) و ريم (Rheem) و ميتسوبيشي بکار ميروند. اين سيستم ميکروکنترلري، ولتاژ سينوسي برق شهر را بدون هيچگونه اعوجاج و نويز کاهش ميدهد و به موتور تحويل ميدهد.
حل مشکل نويز، صداي مزاحم و لرزش موتور (ناشي از استفاده از ديمر)، تلفات حرارتي بسيار کم و بازده بيش از 95 درصد، افزايش عمر موتور، استفاده از تکنولوژي ميکروکنترلر، سازگاري با ترموستات ديجيتال و مکانيکي، و امکان کنترل از راه دور از مزاياي اين سيستم ميباشند.
پاورباکس ديجيکنترل شامل يک برد ميکروکنترلري با شش پورت ورودي و خروجي شامل سه ورودي حالت انتخاب دور، فاز، نول و خروجي براي اتصال به موتور ميباشد (که البته در يک نوع ديگر از اين دستگاه با هشت حالت انتخاب دور تعداد پورتها به 11 ميرسد).
اين باکس در کنار موتور يا در مسير سيم کشي نصب شده و بخش کنترل آن بر روي ديوار و در دسترس کاربر نصب ميشود.
کاربر ميتواند بوسيله دستگاه کنترل سرعت موتور (هوادهي) را در حالات: 1(کم)، 2(متوسط) و 3(زياد) دهد.
اين دستگاه کنترل ميتواند يکي از موارد زير باشد:
کليد گردان سه حالته (کليد سه دور)
ترموستات مکانيکي سه دور (سقفي)
ترموستات ديجيتال سه دور اتوماتيک با نمايشگر LCD با قابليت ريموت کنترل پاورباکس ديجيکنترل در کنار موتور يا در مسير سيم کشي نصب ميشود.
از مزاياي استفاده از دستگاه ديجيکنترل ميتوان به موارد ذيل اشاره نمود:
- کاهش دور الکتروموتور
- بدون نويز و اعوجاج
- تبديل فن تک دور به سه دور
- سازگار با ترموستات و کليد سه دور
- بازده بالا و تلفات حرارتي بسيارکم
- کاهش مصرف انرژي
- ارزانتر از اينورتر
- افزايش عمر مفيد موتور
- کاهش آلودگي صوتي و کاهش صداي فن در دورهاي پايين
مدلهاي مختلف دستگاه ديجيکنترل:
از 2 آمپر تا 15 آمپر با امکان تنظيم و انتخاب سرعت موتور و در بعض مدلها بهمراه رله مجزا براي فرمان به پمپ يا شير برقي توليد شدهاند. توليد بر اساس سفارش خاص نيز پذيرفته ميشود.
الکتروموتور
داکت اسپليتها را با ديمر کنترل نکنيد.
سيستم کاهش دور ديجيکنترل براي الکتروموتورهاي ديسکي، اکسترنال روتور و يونيورسال خصوصاً در کاربردهاي فن، هواکش، کولر و کلاً دستگاههاي تهويه پيشنهاد ميشود.
مزايا و معايب داکت اسپليت
منبع : شرکت تهویه مهاجر
مشاهده پست مشابه : مراحل اجراي داکت اسپليت چگونه است؟